Σχετικά με ΑΡΩΝΙΑ

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της αρώνια

Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα μετά από επεξεργασία), και δύναται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πηκτίνη. O καρπός περιέχει βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, Το πιο χαρακτηριστικό της αρώνιας είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινολών της βιταμίνης P.

Επίσης, ο καρπός μας προστατεύει και από την ραδιενέργεια.

Το μοναδικό φρούτο του δάσους που έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό. Η καθημερινή κατανάλωση Aronia Berries, πιστεύεται πως έχει μία θετική επιρροή στο στομάχι, προστατεύοντάς το από προβλήματα και ασθένειες του πεπτικού συστήματος. Το υψηλό αντιοξειδωτικό επίπεδο αυτών των μούρων, επίσης μειώνει τους θρόμβους στο αίμα και τις καρδιοαγγειακές ασθένειες.

Γενικά ο καρπός θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό ως εξής:

 1. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
  Βοηθά στις καρδιακέςπαθήσεις
  3. Προληπτικά ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
  4. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  5. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  6. Βοηθά στην παραγωγή καλής χοληστερόλης
  7. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  8. Προστατεύει το ουροποιητικό
  9. Βελτιώνει την πέψη
  10. Ενισχύει τη μνήμη 

Είναι Επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.

 

 

Τα οφέλη από την αρώνια.

Η αρώνια έχει προσελκύσει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια λόγω του βαθύ πορφυρού της χρώμα και σχεδόν του μαύρου χρωματισμού που προκύπτει από το πυκνό περιεχόμενο της σε πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες.

 • Έχει αντι-καρκινογόνες ιδιότητες: Το κύριο συστατικό που πιστώνεται με τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία στον καρπό οφείλεται στην ομάδα χημικών ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και θεωρείται ότι προστατεύουν το σώμα από κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις καρκινογόνες ουσίες που βρέθηκαν στο αλκοόλ.
 • Αγωνίζεται ενάντια στις καρδιακές παθήσεις: το σχετικά υψηλό ποσό του φαινολικών συστατικών είναι επίσης υπεύθυνο για πολλά οφέλη για την υγεία. Ενώ η έρευνα διεξάγεται, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα ήταν αρκετά ελπιδοφόρα. Οι φαινολικές έχουν επίσης βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικές στον περιορισμό της αθηροσκληρωτικής βλάβης που προκαλείται από την καρδιακή νόσο.
 • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση: ερευνητές έχουν επίσης ανακαλύψει ότι η αρώνια μπορεί να μπλοκάρει τη δράση ενός εξαιρετικά ισχυρού προ-φλεγμονώδη παράγοντα. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το γαστρικό ερεθισμό που προκαλείται από ορισμένα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • Είναι αντιοξειδωτική πηγή: η αρώνια είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές ανθοκυανινών. Βοηθά στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του αίματος που προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, η αρώνια συνδυάζει τα οφέλη υγείας του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού καθώς περιέχει και τους δύο τύπους πολυφαινολών, κατεχινών και ανθοκυανινών.
 • Βοηθάει στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος: βοηθά να κρατήσετε το ουροποιητικό σύστημα μακριά από ουρολοιμώξεις. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, με την κύρια αιτία να είναι η escherichia coli. Μερικά από τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, που συνοδεύεται από πόνο. Νέες μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι η αρώνια είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στην καταπολέμηση της ουρολοίμωξης. Στην πραγματικότητα, έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική λόγω των υψηλών επιπέδων του κινικού οξέος, το οποίο βοηθάει στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
 • Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους: αυτό επιτυγχάνεται με την αποτροπή της αποθήκευσης λίπους στο σώμα γύρω από την κοιλιά. Ένα άλλο πρόσθετο όφελος από τη χρήση της αρώνια είναι ότι βελτιώνει τα επίπεδα των λιπιδίων και της χοληστερόλης στο σώμα και κατά συνέπεια βοηθά το σώμα να παράγει καλή χοληστερόλη.
 • Άλλα οφέλη: μπορεί να είναι πολύ ευεργετική σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, υπέρτασης, φλεγμονής, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες λοιμώξεις. Η χρήση της αρώνια έχει επίσης βρεθεί ότι ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία, υποστηρίζει την φυσική ανοσία, τα χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, και ακόμη καθυστερεί τη φυσική διαδικασία γήρανσης.

http://thessdiet.gr/articles/diatrofi-kai-apokatastasi-athlitikon-kakoseon/ta-ofeli-kai-oi-parenergeies-tis-aronia

Έκτός απο τις φαρμακευτικές τις ιδιότητες (αντιοξειδωτικό,αντιφλεγμονώδες) τελευταίες έρευνες του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου απέδειξαν οτι βοηθάει σημαντικά και στη μείωση της κυτταρίτιδας στους γλουτούς.Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν το λίπος υπερσυγκεντρώνεται στον λιπώση ιστό και ως συνέπεια διογκώνει τα λιπώδη κύτταρα.Έτσι προσδίδει στο δέρμα μια όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Βασιζόμενοι πως καταναλώνοντας φρούτα που περιέχουν ανθοκυανίνες (όπως η αρώνια) διεγείρεται η λειτουργία των τριχοειδών αγγείων καθώς και μεγαλώνει η παροχή αίματος μέσω αυτών, με συνέπεια την καλύτερη λειτουργία των λιπωδών κυττάρων, διενεργήθηκε μια έρευνα. Έδωσαν  σε ένα δείγμα πλήθους 29 γυναικών ηλικίας 25-48 ετών με κυτταρίτιδα επιπέδου 2, να καταναλώσουν καθημερινά 100ml χυμού αρώνιας συγκεκριμένης μάρκας για 90 μέρες.

Πριν και μετά την έρευνα οι επιστήμονες «σάρωσαν» μέσω μηχανήματος υπερήχων τον υποδόριο λιπώδη ιστό των γυναικών που έλαβαν μέρος στον έρευνα. Παρατήτησαν στο τέλος της έρευνας οτι είχε βελτιωθεί και η όψη του δέρματος αλλα και μειώθηκε το υποδόριο λίπος στο συγκεκριμένο σημείο. (Οι μετρήσεις έγιναν την πρώτη, την 45η και την 90ή ημέρα)

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι πως «τα αποτελέσματα που εκλήφθησαν απο τη μελέτη, μας δείχνουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα των ανθοκυανινών,που βρίσκονται στο χυμό της αρώνιας, ως προς τη βελτίωση της μορφολογίας του δέρματος και του υποδόριου ιστού στις περιοχές με κυτταρίτιδα, σε in vivo πειραματική διαδικασία«. Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις υπόλοιπες ευεργετικές ιδιότητες των ανθοκυανινών, και ανοίγουν νέους δρόμους τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταπολέμηση του «εφιάλτη» πολλών γυναικών, της κυτταρίτιδας.

Πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24433076

Η αρώνια περιέχει καταμετρημένες 277 αντιοξειδωτικές ουσίες, περισσότερες απο οποιαδήποτε άλλα berries, εσπεριδοειδή, λαχανικά, δημητριακά και μπαχαρικά.

Ο φρέσκος καρπός έχει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από όλα τα φρούτα που μετρήθηκαν με την κλίμακα ORAC η οποία δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. 

Κλιμακα ORAC
Aronia 16,062 μ mol TE/100 gr  
Blueberry(άγρια) 9,621 μ mol TE/100 gr  
Cranberry  9,090 μ mol TE/100 gr    
Ροδάκινο  6,257 μ mol TE/100 gr
Μήλο  5,500  μ mol TE/100 gr
Raspberry (κοκκινα) 5,065  μ mol TE/100 gr
Blueberry 4,800  μ mol TE/100 gr       
Φράουλα 4,302  μ mol TE/100 gr
Κεράσι  3,747  μ mol TE/100 gr
Ρόδι  2,860  μ mol TE/100 gr
Goji  2,970  μ mol TE/100 gr
Σταφύλι                       2,389  μ mol TE/100 gr
Αβοκάντο                     1,922  μ mol TE/100 gr
Βερύκοκο                     1,110   μ mol TE/100 gr
Μπανάνα                         792   μ mol TE/100 gr
Πορτοκάλι                       726   μ mol TE/100 gr
Αχλάδι                              704   μ mol TE/100 gr
Πεπόνι                              319   μ mol TE/100 gr
Καρπούζι                         142    μ mol TE/100 gr

Περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες
Aronia                1,480 mg/100 gr
blueberry              558 mg/100gr  
red raspberry        365 mg/100gr
κεράσια                 350-400 mg/100gr
acai berry             320 mg/100gr

Ο χυμός συνιστάται ιδιαίτερα για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο που έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η κατανάλωση χυμού χωρίς προσθήκη ζάχαρης προλαμβάνει  και ενισχύει την θεραπεία του διαβήτη (σακχαρώδη διαβήτη τύπου II)(Simeonov et al, 2002).

Κλινικές δοκιμές εχουν δείξει ότι η κατανάλωση 50ml χυμού 3 φορές την ημέρα για 2 μήνες ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα με αποτέλεσμα την καλλύτερη λειτουργία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.( Kowalczyk et al. (2003)  Kuźniakt et al. (2009) ).

 • Η αρώνια ενδείκνυται να καταναλώνετε από αθλητές,ιδιαίτερα για όσους επιβαρύνουν και καταπονούν το μυικό τους σύστημα η μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες αυξάνουν την ζωτικότητα του σώματος διεγείρωντας την ανάπλαση των μυών και των ιστών και προάγουν την επούλωση μυικών τραυματισμών.
 • Είναι επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς,προλαμβάνει τις ρυτίδες, επιβραδύνει τη γήρανση του σώματος και του δέρματος
 • Παρατήρηθηκαν θετικές επιδράσεις της αρώνιας στην αιμόσταση διότι βοηθά στη πήξη του αίματος και στην μετέπειτα δημιουργίας θρόμβου.(Sikora et al.2010).
 • Δεδομένου ότι τα αντιοξειδωτικά είναι έναβασικό συστατικό στην πρόληψη του καρκίνου και τη μείωση του όγκου (παχέους εντέρου,και μαστού) , η αρώνια παρέχει φυσική ισχυρή προστασία,και απαλύνει τους έντονους πόνους (Kedziersk et al., 2010).
 • Οι ανθοκυανίνες του φυτού έχουν σημαντική προστατευτική δράση στις στομαχικές διαταραχές όπως το έλκος και η γαστρίτιδα.(Matsumoto et al. 2004).
 • Τα φλαβονοειδή της αρώνιας ασκούν θετική δράση και στους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.(Broncel et al. 2010).
 • Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν για το εκχύλισμα από καρπούς της  αρώνιας και την δράση του απέναντι στο οξειδωτικό στρες.Βρέθηκε θετική επίδραση στην αναστολή του, πρέπει να τονίσουμε ότι το οξειδωτικό στρες προκαλεί διάφορα νοσήματα όπως παχυσαρκία,ελκώδη κολίτιδα,νόσο Alzheimer,νόσο Parkison κ.α. (www.healthmad.com and Harold Stewart, 2012).
 • Αποτελεσματικές δράσεις του φυτού απέναντι στη νόσο της παγκρεατίτιδαςεντόπισαν σε μελέτες που πραγματοποίησαν οι Jankowski et al. (2000).
 • Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη χοληστερόλη σας και τα επίπεδα των λιπιδίων, βοηθώντας τον οργανισμό να παράγει καλή χοληστερόλη.(Morosanu et al.2011).
 • Η αρώνια περιέχει μεγάλη ποσότητα καροτίνης η οποία προστατεύει τα κύτταρα από βλάβη και τα μάτια από σχηματισμό καταρράκτη.
 • Επίσης, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά όπωςλουτείνη και Ζεαξανθίνη που φιλτράρει την ηλιακή ακτινιβολία και έτσι προστατεύει τα μάτια από ασθένειες που σχετίζονται με την ωχρά κηλίδα στους ηλικιωμένους (ARMD) και φλεγμονή του οφθαλμού (ραγοειδίτιδα).
 • Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε κινικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εμποδίσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος,όπως το E.coli(βακτήριο Escherichia coli).
 • Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ιωδιο, έχει σημαντικές αντισηπτικές ιδιότητες βοηθά στην καταπολέμηση της γρίππης
 • H αρώνια βρίσκετε στις πρώτες θέσεις στην Διεθνή κλίμακα φαρμακευτικών φυτών.Είναι το μοναδικό φρούτο που έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό και να μειώνει τους θρόμβους στο αίμα.
 • Η πλειοψηφία των ευεργετικών ιδιοτήτων των καρπών της οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολικών ενώσεων (φλαβονοειδών, ανθοκυανίνης και τανίνης) που απολυμαίνουν το αίμα αφαιρούν τις τοξικές ουσίες απο το σώμα, προάγουν την επούλωση των πληγών,τη μείωση των φλεγμονών, βελτιώνουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων  και προλαμβάνουν την καρδιακή προσβολή.
 • Η περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή φυσικά αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ρ είναι από τις υψηλότερες όλων των φρούτων.
 • Επιπρόσθετα, οι καρποί αρώνιας είναι πηγές προβιταμίνης Α (β καροτένιο) και βιταμινών Β2, Β6, Β9, C, E, K.
 • Περιέχει ράδιο, μολυβδαίνιο, βόριο και ιώδιο που σπάνια το συναντούμε σε φυτά , καθώς και πηκτίνη σε υψηλότατες συγκεντρώσεις που βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια.

  Αναφορές σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες της αρώνιας στό παρακάτω link.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=aronia